انواع بک لینک: کدام یک بیشتر به وبسایت شما کمک میکند؟
فهرست مطالب
بک لینک چیست؟
به لینک هایی که وبسایت شما از وبسایت های دیگر میگیرد، اصطلاحا “Backlink” یا ترجمه فارسی آن “لینک برگشتی” میگویند.
افراد از بک لینک ها برای مرور صفحات و مطالب مرتب استفاده میکنند.
موتورهای جستجو مثل گوگل هم از بک لینک ها برای موارد زیر استفاده میکنند:
- برای دنبال کردن صفحات لینک شده و درک محتوای آنها
- برای اعتبارسنجی مطالب صفحات لینک شده و رتبه بندی ها در نتایج جستجو
چرا بک لینک ها در بحث سئو اهمیت دارند؟
به زبان ساده، هرچه وبسایت شما بک لینک بیشتری از منابع معتبر داشته باشد، موتورهای جستجو اعتبار و در نتیجه رتبه بهتری برای سایت شما در نظر میگیرند. بررسی های ما در اتودیا هم نشان میدهد که دامنه هایی با صفحات رتبه بالا در جستجوی گوگل، دارای تعداد بیشتری بک لینک نسبت به رتبه های پایین تر از خود دارند.
و مشخص است که رتبه بالاتر در نتایج موتورهای جستجو مثل گوگل، به معنی ترافیک طبیعی، لید و فروش بیشتر است.
چه مواردی بک لینک ها را با ارزش میکند؟
بک لینک ها میتوانند باعث ارتقا رتبه سایت شما در نتایج جستجو میشوند، اگر شرایط زیر را داشته باشند:
- بک لینک هایی که Dofollow باشند: لینک های Dofollow، لینک های استاندارد هستند. به این معنی که ویژگی “rel” ندارند. بنابراین موتورهای جستجو منعی برای دنبال کردن لینک و اعتبار بخشیدن به صفحه لینک شده نخواهند داشت. (راجع به این موضوع جلوتر هم صحبت میکنیم.)
- بک لینک از یک وبسایت معتبر باشد: یک قاعده کلی وجود دارد. اگر یک وبسایت بسیار معتبر به یک صفحه لینک داده باشد، موتورهای جستجو نیز ممکن است آن صفحه را بسیار معتبر ارزیابی کنند و در نتیجه رتبه آن را بالاتر ببرند.
- متن لنگر بک لینک (Anchor text) به طور دقیق صفحه مقصد را توصیف کند: متن لنگر همان متنی است که کاربر میبیند و روی آن کلیک میکند. بک لینک هایی که متن مرتبط و دقیق دارند به موتورهای جستجو کمک میکنند تا درک بهتری از صفحات لینک شده داشته باشند.
- بک لینک در یک وبسایت با موضوع مرتبط باشد: اگر وبسایتی که بک لینک در آن قرار گرفته از نظر موضوعی با صفحه لینک داده شده تناسبی نداشته باشد، موتورهای جستجو میتوانند آن لینک را اسپم تشخیص دهند. مثل وقتی که یک وبسایت با موضوع آشپزی به اتودیا با موضوع دیجیتال مارکتینگ لینک داده باشد.
- بک لینک به صورت طبیعی بخشی از محتوای اطراف خود باشد: موتورهای جستجو ممکن است لینک هایی که از محتوای اصلی جدا هستند را اسپم تشکیل دهند. مثل وقتی که بک لینک بدون اینکه بخشی از جمله باشد، انتهای یک پاراگراف قرار گرفته باشد.
جایی که بک لینک از آن آمده هم میتواند روی ارزش آن تاثیر گذار باشد. مثل فروم ها، شبکه های اجتماعی و غیره.
جلوتر در این مقاله بیشتر به این موضوع میپردازیم اما اول با انواع بک لینک آشنا بشویم:
۴ نوع اصلی بک لینک
بک لینک های Dofollow
بک لینک های Dofollow، لینک هایی بدون ویژگی “rel” در کدهای HTML هستند. این را در نظر بگیرید که به صورت پیشفرض تمام لینک ها Dofollow میباشند. بنابراین اگر شما به صفحهای لینک میدهید و تغییری در کدهای HTML ایجاد نمیکنید، این لینک Dofollow در نظر گرفته خواهد شد.
شما با Dofollow کردن بک لینک ها، آنها را تایید میکنید. در واقع شما موتورهای جستجو را تشویق میکنید تا لینک داده شده رو دنبال و رتبه بندی کنند.
لینک های Dofollow در کدهای HTML مانند زیر نوشته میشوند:
<a href="https://etodia.com/">دیجیتال مارکتینگ</a>
شما در این دو حالت باید از بک لینک های Dofollow استفاده کنید:
- اول زمانی که برای کمک به موتورهای جستجو و ایندکس شدن صفحات وبسایت خودتان، لینک های داخلی ایجاد میکنید.
- دوم زمانی که به یک وبسایت دیگر لینک میدهید، چون محتوای آن را مفید و ارزشمند میدانید.
بک لینک های Nofollow
بک لینک های Nofollow، لینک هایی با ویژگی “rel=”nofollow در کدهای HTML هستند. این لینک ها موتورهای جستجو را از دنبال کردن لینک داده شده و دادن اعتبار جهت رتبه بندی بالاتر منع میکنند.
لینک های Nofollow در کدهای HTML به شکل زیر نوشته میشوند:
<a href="https://etodia.com/" rel="nofollow">دیجیتال مارکتینگ</a>
با Nofollow کردن بک لینک ها، در واقع به گوگل توضیح میدهید که ارتباطی بین وبسایت شما و صفحه لینک داده شده وجود ندارد. مثل زمانی که به وبسایت رقبا لینک میدهید.
بک لینک های اسپانسر شده (Sponsored)
بک لینک های اسپانسر شده که معمولا به لینک های پولی هم معروف هستند، دارای ویژگی “rel=”sponsored در کدهای HTML میباشند. این ویژگی به این معنی است که به احتمال زیاد در ازای درج لینک، مبلغی توسط فرد و وبسایت لینک دهنده دریافت شده است.
یک نمونه بک لینک Sponsored را در زیر ببینید:
<a href="https://etodia.com/" rel="sponsored">برای تهیه این دوره آموزشی کلیک کنید</a>
موتورهای جستجو مثل گوگل معمولا بک لینک های اسپانسر شده را به دلیل کمتر قابل اعتماد بودن در رتبه بندی حساب نمیکنند. دلیل آن هم مشخص است. چون به احتمال زیاد نه به دلیل مفید بودن محتوا، بلکه منفعت مالی باعث شده تا شخصی این لینک را ایجاد کند.
بک لینک های UGC
کلمه سه حرفی UGC مخفف User-Generated Content به معنی “محتوای تولید شده کاربران” است. بک لینک های UGC، بک لینک هایی هستند که نه با پشتیبانی مالی مستقیم برندها و شرکت ها، بلکه به صورت طبیعی توسط افراد عادی ایجاد میشوند. مثل:
- لینک هایی که در متن نظرات ایجاد میشوند.
- لینک هایی که در نظرات پست های شبکه های اجتماعی گذاشته میشود.
- لینک هایی که در فروم های گفتگو نوشته میشوند.
لینک های UGC دارای ویژگی “rel=”ugc در کدهای HTML هستند:
<a href="https://etodia.com/" rel="ugc">از وبسایت ما دیدن کنید</a>
از بک لینک های UGC برای جلوگیری از ایجاد لینک های اسپم استفاده میشود. برای مثال شخصی با هدف سوء استفاده و افزایش غیر واقعی رتبه وبسایت خود، اقدام به ایجاد تعداد زیادی لینک در یک قسمت نظرات وبسایت شما میکند.
شما با اضافه کردن ویژگی UGC به لینک های قسمت نظرات میتوانید آنها را برای شناسایی موتورهای جستجو نشانه گذاری کنید. با این کار موتورهای جستجو مثل گوگل را از دنبال کردن و دادن رتبه و اعتبار به لینک های ایجاد شده منع خواهید کرد.
بک لینک هایی که باعث تقویت سئو سایت شما میشوند
در این قسمت مقاله به بررسی بک لینک هایی میپردازیم که احتمالا باعث تاثیر مثبت روی سئو وبسایت شما میشوند. با این توضیح که این بک لینک ها عموما Dofollow هستند.
بک لینک های تولید کنندگان محتوا (Editorial)
بک لینک های ناشرها، بک لینک هایی هستند که به صورت طبیعی و بدون درخواست مستقیم، توسط نویسندگان در وبسایت های معتبر تولید محتوا ایجاد میشوند. مثل وبلاگ ها و وبسایت های خبری که هدف اصلی آنها از تولید محتوا، اطلاع رسانی یا آموزش است.
نویسندگان اخبار و مقالات به وبسایت شما لینک میدهند اگر مطالب شما تکمیل کننده محتوای آنها باشد و یا به عنوان منابع معتبر از مطالب وبسایت شما استفاده کرده باشند.
بک لینک های Editorial باعث بالا رفتن رتبه وبسایت شما در نتایج موتورهای جستجو میشوند، با اینحال رتبه و اعتبار وبسایت لینک دهنده هم اهمیت دارد.
از نظر موتورهای جستجو، هرچه وبسایت لینک دهنده در زمینه فعالیت شما معتبر و شناخته شده تر باشد، تایید قوی تری برای ارزشمند بودن محتوا و اعتبار وبسایت شما خواهد بود.
بک لینک های تصویری
بک لینک های تصویری، لینک هایی هستند که به دو شکل زیر از طریق عکس ها ایجاد و باعث افزایش اعتبار وبسایت شما میشوند:
- لینک های مستقیم از عکس ها: در این حالت متن لینک وجود ندارد و در واقع خود عکس به وبسایت شما لینک میشود. کاربران با کلیک روی عکس، به وبسایت شما هدایت خواهند شد.
- لینک های متنی به منبع یا وبسایت عکاس: در این حالت به جای استفاده مستقیم از عکس، یک لینک متنی به وبسایت شما به عنوان منبع اصلی تصویر و یا عکاس آن داده میشود.
بک لینک های ویدئویی
بک لینک های ویدئویی، لینک هایی به منبع یا سازنده ویدئو هستند.
بک لینک هایی که کمتر به سئو وبسایت شما کمک میکنند
بک لینک هایی که در این قسمت باهم بررسی میکنیم، شاید نه به اندازه مواردی که تا به اینجا اشاره کردیم، اما میتوانند به سئو وبسایت شما کمک کنند.
بک لینک های پست مهمان (Guest Post)
بک لینک های Guest Post، بک لینک هایی هستند که در پست های مهمان ایجاد میشوند. پست های مهمان در واقع مقالاتی هستند که شما برای وبلاگ یا وبسایت دیگری مینویسید و منتشر میکنید.
پست های مهمان میتوانند به شما کمک کنند تا مخاطبین جدیدی پیدا کنید، برند خود را تبلیغ کنید و بک لینک به دست آورید.
لازم است بدانید که گوگل توصیه میکند بک لینک های پست های مهمان به به صورت Nofollow ایجاد شوند. چرا که این لینک ها به صورت عمدی توسط نویسنده برای بهره مندی از مزایای سئو در محتوا گنجانده شدهاند و مسلما اعتبار کمتری نسبت به لینک های طبیعی دارند.
با اینحال بک لینک های پست مهمان Nofollow شده هم کم ارزش نیستند. چون میتوانند ترافیک و لید را به سمت وبسایت شما سرازیر کنند و حتی باعث افزایش فروش شما شوند.
بک لینک های بخش نظرات
بک لینک های بخش نظرات، لینک هایی هستند که در فروم ها، قسمت نظرات وبلاگ ها و پست های شبکه های اجتماعی ایجاد میشوند.
البته همانطور که قبلا اشاره کردیم، وبسایت ها معمولا لینک قسمت نظرات را با ویژگی “rel=”ugc و حتی گاهی به صورت Nofollow تنظیم میکنند.
به صورت کلی بهتر است فقط زمانی لینک ها را در قسمت نظرات ایجاد کنید که فکر میکنید اطلاعات مفیدی در اختیار کاربران قرار میدهید و از آن استقبال خواهد شد.
بک لینک های دایرکتوری
بک لینک های دایرکتوری، لینک هایی هستند که در دایرکتوری های بزرگ آنلاین ایجاد میشوند. دایرکتوری ها پلتفرم هایی هستند که اطلاعات تعداد زیادی کسب و کار را به صورت منظم لیست میکنند. مثال خارجی یک دایرکتوری آنلاین وبسایت Tripadvisor در حوزه گردشگری و یا مثال ایرانی آن، وبسایت کتاب اول در حوزه کسب و کار است.
لینک دایرکتوری ها لزوما به اندازه بک لینک Editorial باعث بهبود سئو وبسایت شما نمیشوند اما میتوانند ترافیک ارزشمندی را به سمت وبسایت شما روانه و به دیده شدن و شناخته شدن برند شما کمک کنند.
بک لینک های شبکه های اجتماعی
بک لینک های شبکه های اجتماعی، لینک هایی هستند که در پروفایل، کپشن پست ها و قسمت نظرات شبکه های اجتماعی ایجاد میشوند. مثل لینک وبسایت در قسمت Bio صفحه اینستاگرام.
پلتفرم های شبکه های اجتماعی تمایل دارند لینک ها را به صورت Nofollow تنظیم کنند. بنابراین این بک لینک ها ممکن است ارزش کمتری داشته باشند. با اینحال مانند موارد قبل میتوانند باعث ایجاد ترافیک و در ادامه شناخت برند، محصول و خدمات شما شوند.
بک لینک هایی که باعث ضرر به سئو سایت شما میشوند
در یک توضیح ساده، بک لینک هایی که هدف آنها دستکاری رتبه های موتورهای جستجو است، میتوانند به عملکرد وبسایت شما آسیب برسانند. مثل:
بک لینک های پولی Dofollow
شما هیچ وقت نباید برای بک لینک های Dofollow هزینه پرداخت کنید. با اینکار مستقیما سیاست های اسپم گوگل را نقض میکنید. نقض خط مشی گوگل منجر به جریمه شدن و در ادامه کاهش شدید ترافیک وبسایت شما خواهد شد.
اگر با وبسایت های دیگر برای تولید محتوای تبلیغاتی همکاری میکنید، بک لینک ها باید به صورت Nofollow و یا Sponsored تنظیم شوند.
بک لینک های اسپم در فروم ها و بخش نظرات
ایجاد تعداد زیادی لینک غیر مفید در پست فروم ها و یا بخش نظرات به بهبود سئو وبسایت شما کمک نمیکند. حتی اگر به الگریتم موتورهای جستجو ثابت شود که این بک لینک ها با هدف فریب و دستکاری رتبه ایجاد شدهاند، میتوانند مستقیم به ضرر سئو وبسایت شما تمام شوند.
بنابراین توصیه میکنیم اگر قصد ایجاد بک لینک در فروم ها و بخش نظرات را دارید، آنها را به تعداد کم و فقط در حالتی که واقعا برای بحث مفید هستند ایجاد کنید.
این را هم گوشه ذهن داشته باشید که فروم ها ممکن است بک لینک شما را به صورت UGC تنظیم کنند.
بک لینک های مخفی ویجتها
ویجت ها در واقع اپ های بسیار کوچکی هستند که میشود آنها را با درج یک کوتاه کوتاه به یک وبسایت اضافه کرد. مثل ویجت نمایش قیمت لحظهای ارز و یا وضعیت آب و هوا.
اگر شما ویجت طراحی میکنید، نباید در آنها لینک های مخفی به وبسایت خودتان اضافه کنید. این کار به معنی دستکاری در رتبهبندی موتورهای جستجو خواهد بود.
با اینحال شما زمانی میتوانید در ویجت، لینک وبسایت خود را درج کنید که متن لینک معلوم باشد و آن را به صورت Nofollow تنظیم کرده باشید. در این حالت وبسایت هایی که ویجت شما را نصب میکنند، ناخواسته وبسایت شما را برای افزایش اعتبار تایید نمیکنند.
چطور بک لینک های ارزشمند بسازیم؟
اما سوال اینکه بک لینک های ارزشمندی که اسپم نباشند و به سئو وبسایت ما کمک کنند را چطور به دست بیاوریم؟ جواب، از طریق راه های زیر:
انتشار محتوای ارزشمند و مفید
نوشتن مطالب جدید و مفیدی که تحقیق با کیفیتی راجع به اطلاعات آنها انجام شده باشد کمک میکند تا از نویسندگان در سرمقاله ها، نقد بررسی ها و … بک لینک های ارزشمندی بگیرید. چون آنها معمولا در مقالات خود به اطلاعات و منابع اصلی و تخصصی ارجاع میدهند.
طراحی اینفوگرافیک ها هم میتواند یک راه خوب برای گرفتن بک لینک های ارزشمند باشد.
بیشتر بدانید: اینفوگرافیک چیست؟
هدف اینفوگرافیک ها نمایش سریع و ساده اطلاعات پیچیده در قالب تصویر، نمودار، متن و سایر عناصر جذاب بصری و گرافیکی است. از اینفوگرافیک ها معمولا در پروسه بازایابی محتوا، ارائه ها و مطالب آموزش استفاده میشود.
چند نکته راجع به اینفوگرافیک ها که جدا از بحث بک لینک میتواند باعث افزایش رتبه سئو شما شود:
- اسم فایل اینفوگرافیک توصیفی باشد: مثلا به جای “infographic.png” از اسم “all-types-of-backlinks.png” که موضوع اینوگرافیک را مشخص میکند استفاده کنیم.
- ویژگی Alt تصویر را حتما اضافه کنید: با این کار اطلاعات بیشتری درباره موضوع اینفوگرافیک ارائه میکنید.
- یک نقشه سایت تصویری (Image sitemap) بسازید: با اینکار به موتورهای جستجو مثل گوگل کمک میکنید تا عکس های شما را پیدا و رتبهبندی کنند.
ایجاد ارتباط با مدیران سایر وبسایت ها
شما باید دیگران را در موضوع و صنعت خودتان بشناسید. مخصوصا افرادی که صاحب وبسایت های معتبری در حوزه فعالیت شما هستند و آن را مدیریت میکنند.
این شناخت باعث افزایش تمایل آنها به پذیرش درخواست برای درج بک لینک به وبسایت شما میشود.
چطور بک لینک های خود را مانیتور کنیم؟
از طریق Google Search Console
کنسول جستجوی گوگل یک ابزار رایگان است که به مدیران وبسایت ها این امکان را میدهد تا به اطلاعات پایه درباره ترافیک و عملکرد وبسایت خود دسترسی داشته باشند. این ابزار در کنار اطلاعاتی که در اختیار شما قرار میدهد، میتواند در پیدا کردن بک لینک ها نیز به شما کمک کند:
وبسایت خود را به Google search console متصل کنید و از منوی سمت چپ روی گزینه Links کلیک کنید.
اسکرول کنید تا به قسمت Top linking sites برسید. با کلیک روی دکمه More میتوانید به اطلاعات زیر دسترسی داشته باشید:
- تعداد بک لینک ها به وبسایت شما که شناسایی شدهاند: عددی که خواهید دید مربوط به لینک های منحصر به فرد است. گوگل نمونه های مختلف از یک بک لینک را یکبار میشمارد.
- لیستی از وبسایت هایی که بیشترین لینک را به شما دادهاند: روی هر وبسایتی کلیک کنید میتوانید صفحه و تعداد بک لینک را مشاهده کنید.